αθρογραφία

  • αθρογραφία

Βιοαπορροφήσιμα εμφυτεύματα στην Ορθοπαιδική Χειρουργική

Οστεομυελίτιδα είναι ο επιστημονικός όρος που περιγράφει τη λοίμωξη σε κάποιο κόκκαλο. Μπορεί να προέλθει είτε από διασπορά από τους γύρω φλεγμαίνοντες ιστούς(μαλακά μόρια π.χ. μύες γύρω από το κόκκαλο) είτε αιματογενώς από άλλα απομακρυσμένα σημεία του σώματος. Λόγω της μεγάλης αύξησης των χειρουργικών επεμβάσεων τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση κυρίως των καταγμάτων, η επιστημονική κοινότητα έχει προσεγγίσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη μελέτη υλικών που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις λοιμώξεις στα σημεία της εμφύτευσης των υλικών.

Αρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα

H αρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα ή αρθρίτιδα της πρώτης καρπομετακαρπίου αρρθρώσεως είναι η πιο συχνή εντόπιση της αρθρίτιδος στις αρθρώσεις της άκρας χειρός. Πάνω από το 1/3 των γυναικών μετά την ηλικία των 40 παρουσίαζει ακτινολογικά τουλάχιστον εκφυλιστικές αλλοιώσεις άλλοτε άλλου βαθμού.

Εκδηλώνεται , όπως και οι άλλες μορφές εκφυλιστικής αρθρίτιδας, με πόνο στη βάση του αντίχειρα κυρίως κατά τη δραστηριότητα που περιλαμβάνει χειρωνακτικές εργασίες, τοπική ευαισθησία κατά την πίεση και οίδημα (πρήξιμο) ειδικά σε προχωρημένες περιπτώσεις.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

 Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η πάθηαση στην οποία εμφανίζεται πόνος ή μούδιασμα στο χέρι και ειδικά στην περιοχή των 3 1/2 δακτύλων(αντίχειρας, δείκτης, μέσος και το ήμισυ του παραμέσου). Οφείλεται στην πίεση  του μέσου νεύρου στο ύψος του καρπού συνήθως από τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού που στις περιπτώσεις αυτές εμφανίζεται πεπαχυμένος.