υπηρεσίες

  • υπηρεσίες
  • Παγιδευτικές νευροπάθειες ωλενίου νεύρου - Ωλένιες νευρίτιδες

Παγιδευτικές νευροπάθειες ωλενίου νεύρου - Ωλένιες νευρίτιδες


Η πάθηση εκδηλώνεται με  μούδιασμα στην εσωτερική πλευρά του χεριού και του αντιβραχίου στην κατανομή του ωλενίου νεύρου που είναι το μικρό δάχτυλο και το μισό του παραμέσου. Σε παραμελημένες περιπτώσεις εμφανίζεται μυική αδυναμία ή ακόμη και ατροφία των μυών που παίρνουν νεύρωση από το ωλένιο νεύρο. Χαρακτηριστική είναι η γαμψοδακτυλία των δύο δακτύλων (μικρού και παραμέσου) καθώς και η αδυναμία του ασθενούς να συγκρατήσει ένα χαρτί με τα δάκτυλα σε έκταση(σημείο  Froment).

Η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εξέταση που συνήθως είναι αρκετά για να διαγνώσει την πάθηση. Το ηλεκτρομυογράφημα(εξέταση που καταγράφει τη δραστηριότητα των νεύρων ) έρχεται να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να δείξει τη βαρύτητα αυτής.

Η θεραπεία είναι στα αρχικά στάδια συντηρητική με τροποποίηση  των δραστηριοτήτων και χορήγηση φαρμάκων. Σε περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία αποτύχει ή εάν υπάρχουν μυικές ατροφίες ή παραμορφώσεις έχει θέση μόνο η χειρουργική θεραπεία. Αυτή συνίσταται σε απελευθέρωση του νεύρου στα σημεία πίεσης του (στον καρπό ή στον αγκώνα αντίστοιχα) και κάποιες φορές σε μετάθεση του νεύρου σε θέση που να μη δέχεται πίεση(πρόσθια μεταφορά του ωλενίου νεύρου).