υπηρεσίες

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα


Στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα το μέσο νεύρο παγιδεύεται κάτω από τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού που είναι πάντα στις περιπτώσεις αυτές υπερτροφικός. Έτσι προκαλούνται αισθητικές διαταραχές (μουδιάσματα) στην κατανομή του μέσου νεύρου που είναι τα 3και1/2 δάκτυλα του χεριού(αντίχειρας, δείκτης, μέσος και το μισό του παράμεσου). Τα συμπτώματα είναι εντονότερα τη νύχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες και αυτό λόγω της θέσης και στάσης του χεριού κατά τη διάρκεια της νύχτας.   Αν τα συμπτώματα συνεχιστούν για πολύ καιρό εμφανίζεται πόνος στην περιοχή του καρπού και της άκρας χειρός που σε κάποιες περιπτώσεις επεκτείνεται και στο αντιβράχιο. Εάν η πάθηση δεν αντιμετωπισθεί προκαλείται μυική αδυναμία στους μύες της άκρας χείρας(μύες του θέναρος)  με αποτέλασμα συχνά να πέφτουν αντικείμενα από το χέρι του ασθενούς και μυική ατροφία σε παραμελημένες καταστάσεις.

Η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό, την κλινική εξέταση και σε μία εξέταση που ονομάζεται ηλεκτρομυογράφημα και η οποία καταγράφει τη λειτουργία και δραστηριότητα των νεύρων. 

Η αντιμετώπιση σε αρχικά στάδια είναι συντηρητική με φάρμακα, νυκτερινούς νάρθηκες ή και τοπική έγχυση διαλύματος κορτικοειδούς. Σε πιο προχωρημένα στάδια η λύση είναι χειρουργική με αποσυμπίεση του μέσου νεύρου στον καρπό.Η επέμβαση είναι εύκολη και γίνεται με τοπική αναισθησία ενώ δεν απαιτεί και νοσηλεία στην κλινική.