• ο ιατρός

ο ιατρός


Βιογραφικό

Γεννηθείς στην Κομοτηνή το 1969. Αριστούχος απόφοιτος του 2ου Λυκείου Κομοτηνής.

 

Βασικές Σπουδές

Εισαγωγή με το θεσμό των πανελλαδικών εξετάσεων το 1987 στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφοίτηση το 1993.

 

Υπηρεσία Υπαίθρου

Ένα έτος στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου υπό τη Διεύθυνση του κ Α. Τέντε.

 

Ειδικότητα

Υποχρεωτικός χρόνος  γενικής χειρουργικής στο Νοσοκομείο Κομοτηνής υπό τη διεύθυνση του κ. Δ. Γυμνόπουλου. Το  κύριο τμήμα της ειδικότητας της Χειρουργικής Ορθοπαιδικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης(5 χρόνια), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητού κ.Α.Χριστοδούλου. 

 

Μετεκπαίδευση-Εξιδείκευση 

  • James Cook University Hospital, Middleborough, UK: Ένα έτος.
  • Queen Elizabeth the Queen Mother Hospital , East Kent University Hospitals, UK. Δύο έτη.
  • Κατά τη διάρκεια της μετεκπαίδευσης (senior fellow) στη Μ.Βρεττανία εξειδικεύτηκε στη χειρουργική της άκρας χείρας και του αγκώνα κυρίως καθώς και σε  κάποιους άλλους τομείς της Ορθοπαιδικής (ολικές αρθροπλαστικές, σπονδυλική στήλη).
  • Εργάστηκε ως επιμελητής (senior specialty doctor) του Εθνικού συστήματος Υγείας της Μ. Βρεττανίας –NHS- 
  • Κατά τη διάρκεια της θητείας στο NHS, συμμετοχή σε πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων  πιστοποιημένων από τη Βρετανική Ορθοπαιδική Εταιρεία . 
  • Επί 9 χρόνια επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Α.Π.Θ. του τμήματος χεριού και μικροχειρουργικής με πλήρες κλινικό έργο στο Νοσοκομείο Γ.Παπανικολάου  (χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία).
  • Επιστημονικός συνεργάτης της Β΄Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Α.Π.Θ. στο Νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς Θεσσαλονίκης από το Σεπτέμβριο του 2018, με κλινικό έργο στο τμήμα χειρουργικής χεριού και μικροχειρουργικής και διδακτικό- εκπαιδευτικό έργο συμμετέχοντας στα μαθήματα των φοιτητών και την εκπαίδευση των ειδικευομένων.

 

Διδακτικό έργο

  • Μαθήματα Ορθοπαιδικής στους φοιτητές του 4ου έτους της Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Μαθήματα Ορθοπαιδικής κλινικά και φροντιστηριακά στους ειδικευόμενους Ορθοπαιδικούς της Πανεπιστημιακής  Ορθοπαιδικής του Α.Π.Θ. του Νοσοκομείου Παπανικολάου με κύριο αντικείμενο τις παθήσεις και κακώσεις της άκρας χείρας και του αγκώνα.
  • Μαθήματα Ορθοπαιδικής στους ειδικευόμενους του  Βρετανικού Εθνικού Συστήματος (SHOs και Registras).
  • Μαθήματα Ορθοπαιδικής κλινικά και φροντιστηριακά στους ειδικευόμενους Ορθοπαιδικής της Β΄Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής κλινικής του Α.Π.Θ. του Νοσοκομείου Γ.Γεννηματάς Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τις βασικές αρχές οστεοσύνθεσης καταγμάτων και τις παθήσεις και κακώσεις του χεριού και του αγκώνα.

 

Διδακτορική Διατριβή

Η φλεγμονώδης αντίδραση που προκαλείται από τα σύγρονα βιοαπορροφήσιμα οστικά εμφυτεύματα, ως  παράγοντας περιορισμού της λοίμωξης στο σημείο εμφύτευσης. Πειραματική μελέτη σε κονίκλους.

Υποστηρίχθηκε στο Χειρουργικό Τομέα της Ιατρικής του ΑΠΘ τον Απρίλιο του 2016 και βαθμολογήθηκε ομοφώνως με άριστα.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών συμμετοχή σε πλήθος επιστημονικών μελετών που είτε δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά είτε ανακοινώθηκαν σε συνέδρια Ελληνικά και Διεθνή. 

Ο Παναγιώτης Σαββίδης τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα επιστημονικά συνέδρια στα περισσότερα εκ των οποίων ως προσκεκλημένος ομιλητής με αντικείμενο τη χειρουργική  του χεριού και του αγκώνα.

 

Ομιλητής σε Επιστημονικά Συνέδρια

Η αντιμετώπιση των βαριών  κακώσεων του καρπού και της άκρας χειρός. 75ο Πανελλήνιο συνέδριο Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας. Αθήνα, Οκτώβριος 2019.

H αντιμετώπιση των καταγμάτων πηχεοκαρπικής στους αθλητές. 1st Congress in Recent Advances in Sports Injuries: Trends and Prevention. Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2019.

Η συντηρητική αντιμετώπιση των καταγμάτων της πηχεοκαρπικής. 25o Κοινό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Ανω Ακρου.Θεσσαλονίκη , Σεπτέμβριος 2019.

Η αντιμετώπιση των κακώσεων του καρπού και της άκρας χειρός στους αθλητές. 38ο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης. Χαλκιδική, Μάιος 2019.

Η αντιμετώπιση της έξω αστάθειας του αγκώνα. 22ο Κοινό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Ανω Ακρου. Λάρισα, Δεκέμβριος 2016.

Η χρήση των βιοαπορροφήσιμων υλικών στην Ορθοπαιδική Χειρουργική. 35ο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης. Θεσσαλονίκη, Μάιος  2016.

Ανατομία και Εμβιομηχανική του αγκώνα. 35ο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Εταιρείας Μακεδονίας - Θράκης. Θεσσαλονίκη , Μάιος 2016.

Οι κυριότερες αστάθειες του καρπού. 35ο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Εταιρείας Μακεδονίας - Θράκης. Θεσσαλονίκη, Μάιος 2016.

Η αντιμετώπιση των βαριών κακώσεων του άνω άκρου. Advances in Orthopaedics. Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 2015.

Η αντιμετώπιση των καταγμάτων του περιφερικού άκρου της κερκίδας με παλαμιαία προσπέλαση. 33ο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Εταιρείας Μακεδονίας - Θράκης. Θεσσαλονίκη , Μάιος 2014.

Η εσωτερική οστεοσύνθεση των καταγμάτων του περιφερικού άκρου της κερκίδας. 19ο Κοινό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Ανω Ακρου. Θεσσαλονίκη , Δεκέμβριος 2013.

Η χρήση των βιοαπορροφησίμων εμφυτευμάτων στην Ορθοπαιδική Χειρουργική. 66ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας. Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2010.

Η χειρουργική αντιμετώπιση των καταγμάτων του περιφερικού άκρου του βραχιονίου. 1st International Congress of Upper Limb Surgery. Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2008.